Podróżując po świecie możemy zauważyć jak kultura i tradycja, oraz zasoby produktowe, występujące tylko na niektórych rejonach świata, mają wpływ na smak potrawy. Kuchnie w egzotycznych krajach są pełne przysmaków, egzotycznych napoi i owoców oraz warzyw. Dzięki temu możemy jeść rzeczy, których nie mamy w naszym kraju. Nawet banany w krajach arabskich smakują inaczej niż te które są przywożone do nas, do Polski, i dojrzewają na sklepowych półkach. Podróże kulinarne wzbogacają nas o nowa wiedzę, tym razem związaną z przygotowywaniem smacznych posiłków przez ludzi mieszkających setki i tysiące kilometrów od nas. Zdobyta wiedzę możemy wykorzystać również po powrocie w naszej kuchni, nie będą to identyczne w smaku potrawy, ale z pewnością smaczne. Dzięki podróżom kulinarnym możemy spróbować przetworów i wytworów ludzi, którzy przygotowują także tradycyjne dla nich dania przygotowane z tego co da im ziemia. Jest to niesamowite, bez konserwantów, chemii, utrwalaczy, zagęszczaczy, możemy spróbować serów, czy chleba pieczonego nad ogniem (podpłomyka). Niektórzy chwalą polską kuchnię, tradycyjny bigos, gołąbki, pierogi, zupy, a my zachwycamy się potrawami, które nie są na co dzień przygotowywane w kuchni. Jest to naturalne, nowości kulinarne często trafiają do gustu, i pieszczą podniebienie osób, które po raz pierwszy miały okazję spróbować czegoś innego.