Female legs on the vechicle door with casual shoes

Cukry pod różnymi postaciami są zawarte praktycznie w każdym produkcie żywnościowym, dlatego też nie jest wcale trudno się do cukru przyzwyczaić, a wręcz od niego uzależnić. Warto jednak poznać cukry, które nie mają na nasz organizm zbyt dobroczynnego wpływu i oprócz tego, że dostarczają naszemu mózgowi łatwo przyswajalnej energii, to dodają też tkanki tłuszczowej, której raczej wolelibyśmy nie mieć. Dieta i odchudzanie zakładają przede wszystkim rezygnację z cukru w diecie w możliwie jak najbardziej ograniczony sposób.

Dobrze jest więc rozpocząć dietę po prosu zredukować ilość cukrów. Na przykład zamiast sięgnąć po czekoladowego batonika lub ulubioną chałwę, lepiej upiec ciasto bananowe albo kakaowe z dodatkiem miodu zamiast cukru. Zasadniczo cukier redukuje się również poprzez rezygnację ze słodzenia herbat czy picia słodkich napoi. Jest to podstawa każdej diety, którą zaproponuje nam dietetyk, więc możemy ją rozpocząć w dowolnym momencie – o ile tylko nie jesteśmy cukrzykami i spożywanie prostych cukrów nie jest dla nas konieczne. Z biegiem czasu nasz organizm przyzwyczai się do braku cukru i nie będzie go tak bardzo łaknął, a my sami zauważymy, że już nam tego nie brakuje, czujemy się lżejsi i zdrowsi, a słodzona herbata smakuje nam jak ulepek.